Gemeenten

De Nederlandse gemeenten zijn verantwoordelijk voor en eigenaar van de Verwijsindex. In Friesland heet de Verwijsindex de ‘Verwijsindex Fryslân’ (ViF). De wethouder Jeugd van elke gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Jeugdwet in zijn of haar gemeente. Hier valt dus ook het gebruik van de Verwijsindex onder.

  • Wat is de Verwijsindex?

    De Verwijsindex Fryslân (ViF) is een digitaal contactinstrument voor professionals die betrokken zijn bij jeugdigen van 0 tot 23 jaar en/of hun ouders. Professionals, zoals gebiedsteammedewerkers, onderwijzers, leerplichtambtenaren, en medewerkers van de ggz, thuiszorg en jeugdhulp kunnen hun betrokkenheid bij een jeugdige tot 23 jaar aangeven door middel van een signaal. Indien een professional van bijvoorbeeld Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) of Werk & Inkomen/Participatie betrokken is bij de ouders, kan er ook een signaal op de jeugdige worden afgegeven.

    Als twee of meer van die professionals op één unieke jeugdige of een broertje/zusje zo’n signaal afgeven, is er sprake van een match. Deze professionals krijgen elkaars contactgegevens en nemen contact met elkaar op. Wat er vervolgens wordt afgestemd, hangt af van de casuïstiek. In het ene geval zal er een overleg gepland worden (het liefst met ouder(s) en/of jeugdige erbij) en in het andere geval zal het blijven bij telefonische afstemming en is verdere samenwerking niet nodig.

    De bedoeling van de ViF is het in kaart brengen wie allemaal betrokken zijn bij een jeugdige of gezin, met andere woorden: de blinde vlek voorkomen.

    Naast de wettelijke verplichting in de Jeugdwet 2015 om gebruik te maken van de ViF is het werken met de ViF ook een voorwaarde voor zorginkoop voor organisaties.

  • Taakverdeling

    Binnen de organisatie van de ViF zijn verschillende rollen en verantwoordelijkheden onder te verdelen. Zo is er vanuit de gemeente aan de voorkant een aandachtsfunctionaris, die onder andere verantwoordelijk is voor het aansluiten van organisaties op de ViF. Aan de achterkant is een gemeentelijk contactpersoon, die het eerste aanspreekpunt namens de gemeente binnen de ViF is en erop toeziet dat de ViF gebruikt wordt.

    Partoer ondersteunt de Friese gemeenten bij de implementatie van de ViF in de gebiedsteams en verzorgt het functioneel beheer van de ViF. Voor vragen over het systeem kunt u bij hen terecht. 

    MULTIsignaal verzorgt en onderhoudt het technische systeem ViF. De ViF werkt op laptops, desktops, smartphones en op de iPad/Tablet.

    Alle andere organisaties, die werken met de ViF, hebben een instellingscoördinator als eerste aanspreekpunt voor het gebruik van de ViF. Daarnaast zijn er in die organisaties signaleringsgerechtigde medewerkers.

  • Gezamenlijke aanpak

    De Friese gemeenten zijn eigenaar van de ViF. Landelijk is bij wet bepaald dat elke gemeente aangesloten moet zijn op de ViF  en de Friese gemeenten hebben al bij de start van de ViF, in 2007, afgesproken dit gezamenlijk op te pakken. Dit betekent dat Friese zorgprofessionals met maar één systeem hoeven te werken, terwijl het in andere delen van Nederland voorkomt  dat in dezelfde provincie met drie verschillende systemen gewerkt wordt.  De professionals die met de ViF werken kunnen, omdat de systemen aan elkaar gekoppeld zijn, wel met elke professional in Nederland een match krijgen, ongeacht het systeem waarmee wordt gewerkt.

  • Partoer & de ViF

    De Friese gemeenten huren Partoer in voor het ondersteunen bij het implementeren van de ViF. Voorafgaand aan 2019 is afgesproken dat er steeds meer taken door de gemeente zelf worden opgepakt. Sinds 2019 voert Partoer de volgende taken uit:

    • Het onderhoud van de website;
    • Het schrijven en opleveren van de jaarrapportage;
    • Het vertegenwoordigen van de Friese gemeenten en gebruikers tijdens de landelijke gebruikersoverleggen, vergaderingen en bijeenkomsten;
    • Het uitvoeren van het functioneel beheer,  wat onder andere bestaat uit het beantwoorden van helpdeskvragen, het aanmaken van organisaties in het systeem, het aanmaken van gebruikersaccounts, het uitdraaien van managementinformatie en het begeleiden van iedereen die werkt met de ViF.
  • Multisignaal & de ViF

    Voor Fryslân verzorgt systeemaanbieder Multisignaal het technische systeem achter de ViF. Zij doen dit landelijk voor zo’n 75% van de gemeenten.