Hulp-/zorgverleners zetten zich in om de beste zorg te verlenen. Het is echter niet altijd duidelijk wie er wanneer en waarom allemaal bij een jeugdige of gezin betrokken zijn. Wanneer hulp-/zorgverleners dit van elkaar weten, kunnen ze de zorg die ze verlenen op elkaar afstemmen. Dit zorgt ervoor dat ze uw kind zo goed en efficiënt mogelijk kunnen helpen. Het doel van de ViF is het in beeld brengen van professionals, zodat ze beter met elkaar kunnen samenwerken.
-
Wat is de Verwijsindex?
Via de ViF krijgen professionals die betrokken zijn bij een jeugdige of gezin automatisch elkaars contactgegevens. Zo ontstaat er een match tussen professionals. Het doel hiervan is om samen met de ouders de best passende ondersteuning of begeleiding te bieden. Als er een match tussen professionals ontstaat, kunnen zij met elkaar afstemmen. Dit gebeurt altijd in overleg met de ouder en komt niet in het systeem te staan. Zo staat er nooit privacygevoelige persoonlijke informatie in de ViF. De ViF maakt gebruik van de Basis Registratie Persoonsgegevens (BRP). Wilt u meer weten over de BRP?
Laatste bewerking
-
Jeugdwet
De ViF is een van de onderdelen van de Nederlandse Jeugdwet. Dat is een beveiligd en afgeschermd digitaal contactsysteem waarin alleen professionals die betrokken zijn bij jeugdigen een signaal kunnen afgeven.
Dat doen ze om hun betrokkenheid bij een jeugdige aan te geven. Wanneer een andere professional, die bij dezelfde jeugdige betrokken is, dit ook doet, krijgen zij een match en hebben ze elkaars contactgegevens (emailadres en telefoonnummer) en kunnen ze contact met elkaar opnemen. Wanneer dit goed gebeurt, voorkomen we dat professionals langs elkaar heen werken en jij daar last van hebt.
Laatste bewerking
-
Samenspraak
Voordat het signaal wordt afgegeven in de ViF, bespreekt de professional dat met u. U kunt dan al samen met de professional bespreken wat, waar en hoe u wilt bespreken als er een match ontstaat: schriftelijk, telefonisch, op een gezinsbijeenkomst, een rondetafelgesprek of misschien op een andere manier. Het kan ook zo zijn dat er na een match even niks gebeurt. Soms is het voldoende dat professionals van elkaar weten dat ze betrokken zijn.
U heeft hierin een belangrijke rol. Signaleren wordt in de meeste gevallen samen met u gedaan. Wanneer een professional geen contact meer met u kan krijgen (om wat voor reden dan ook), kan het voorkomen dat de professional zonder dat u het weet een signaal afgeeft. Dit komt bijna nooit voor.Laatste bewerking
-
Wie werken ermee?
Er zijn honderden verschillende organisaties aangesloten op de ViF met meer dan 5000 gebruikers en dat aantal is nog steeds groeiend.
Deze organisaties en gebruikers zijn van verschillende beroepsgroepen. Het gaat onder andere om:
- Zorgboerderijen
- Artsen (huisartsen, kinderartsen)
- GGZ (grote organisaties zoals Kinnik maar ook éénmanspraktijken)
- Jeugdgezondheidszorg/GGD Fryslân
- Jeugdhulp organisaties
- Kinderopvang organisaties
- Onderwijsinstellingen (basisscholen, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs)
- Wijk- en gebiedsteams
Laatste bewerking
-
Rechten ouders
Als ouder heeft u een aantal rechten met betrekking tot de ViF. Een (hulp-)zorgverlener of een andere professional zal in principe altijd uw instemming vragen om een signaal af te geven en bespreken wat er gedaan wordt wanneer er een match ontstaat. Als het even kan, zal de professional u informeren over wat hij heeft gedaan. Daarnaast:
- heeft u altijd recht op inzage van uw gegevens. U kunt deze opvragen bij de professional die het signaal heeft afgegeven. De informatie in de ViF bestaat uit de naam, BSN, geboortedatum en het adres van uw kind. Meer informatie kan de professional dus ook niet verstrekken;
- heeft u het recht om bezwaar te maken tegen het afgegeven signaal. Dit kunt u doen bij de professional/organisatie of bij de gemeente waar uw kind staat ingeschreven.
- heeft u het recht om de professional te verzoeken om het signaal te verwijderen. Dit verzoek kunt u richten aan de professional/organisatie die het signaal heeft afgegeven.
Laatste bewerking
-
Signaalduur
In de wet is vastgelegd dat een signaal maximaal twee jaar blijft bestaan. De professional kan het signaal eerder verwijderen, maar het kan ook na twee jaar verlengd worden. Wanneer het signaal verwijderd of niet verlengd wordt, komt het op ‘niet-actief’ te staan. Het niet-actieve signaal wordt nog vijf jaar bewaard in een archief, maar kan geen onderdeel uitmaken van een match.
Op het moment dat een jeugdige 23 jaar wordt of overlijdt, verdwijnen alle gegevens over een jeugdige en alle signalen uit de ViF. Ook dit is in de Jeugdwet vastgelegd.
Laatste bewerking
-
Bezwaar maken
In principe dient u een bezwaar in bij de (organisatie van de) professional die een signaal heeft afgegeven. Komt u er niet uit of wilt u een algemeen bezwaar indienen? Dan kunt u ook terecht bij de gemeente.
Staat uw kind in een andere gemeente ingeschreven? Dan dient u uw bezwaar in bij de gemeente waar uw kind staat ingeschreven.
Indien u en uw kind in dezelfde gemeente staan ingeschreven dient u het bezwaar in bij uw woongemeente.
Laatste bewerking