Nynke Visser, begeleider Veerkracht, crisis opvang ZIENN Burgum, geeft haar visie op het gebruik van de Verwijsindex en deelt haar ervaringen met ons.
Bij alle nieuwe kinderen, die bij ons binnenkomen in de crisisopvang Burgum, koppelen wij standaard onze contact gegevens aan die van de kinderen in de Verwijsindex. Het grote voordeel is voor ons, dat je meteen een match hebt met andere hulpverleners, waar je, na overleg en informatie met de ouders, mee in gesprek gaat.
Transparant gesprek met ouder(s)
Het mooiste is als een ouder, of ouder stel samen, met mij belt, we het geluid op de speaker zetten, zodat we een transparant begin hebben in de te creëren samenwerking. Dit is immers al vrij snel na de intake en in de eerste week van hun verblijf bij ons in de opvang.
Wat is de Verwijsindex
Ik leg altijd uit wat de Verwijsindex betekent, dat het een manier is om mijn gegevens als hulpverlener, te koppelen aan de gegevens van eerdere betrokken hulpverleners, en dat dit veel tijd en energie oplevert. Ouders hoeven vaak niet alles opnieuw te vertellen en je hebt meteen een ingang waar je acties op uit kunt zetten. Dit alles in een transparante en open sfeer.
Mijn ervaringen
Ik merk dat ouders de openheid waarderen en dat dit meteen een mooi begin is van de samenwerking. Ik heb geen negatieve ervaringen eigenlijk, puur omdat we open met de informatie om gaan. Ouders weten wat we doen, omdat we hun aanwezigheid erg op prijs stellen. Tevens geven we een folder mee, die gemaakt is door de gemeente, die de benodigde informatie bevat, wat de Verwijsindex precies inhoudt en waar het voor dient.
Als iedere hulpverlener de verwijsindex op de juiste manier gebruikt en inzet, levert het veel voordelen op voor de betrokkenen. In de eerste plaats voor de betrokken kinderen, waar we het uiteindelijk allemaal voor doen. Kortom, ik ben er erg fanatiek mee bezig en zie wat het oplevert!